september 8

Stress er bra? Når vi trenger det!

By Hanne Holan

september 8, 2022

egenomsorg, mediyoga, stressmestring, Yoga

Stress begynner med en tanke.. en tanke blir til ord..ord er kraftige og manifesterer seg i livet vårt. Derfor er det så viktig hva du sier til deg selv, fordi vi blir hva vi tenker. En tanke har kraft til å starte en hel stressprosess.

Vi kan kjenne stresset i magen eller i musklene, men det starter alltid i hjernen. Våre kropper er konstruert for å reagere på stress, og det er på mange måter bra, men når stressresponsen vedvarer blir vi syke av det.

Det er bra med stress…ja når vi trenger det!

Stress er et overlevelsesinstinkt. Når vi opplever en trussel forbereder kroppen seg på å flykte eller å slåss. Som steinaldermenneske var det ville dyr som truet oss, i dag er det ikke det lengre. I dag er det krav og ting vi må gjøre. Når vi mennesker ble jaget av ville dyr var faren over etter at vi hadde løpt fra de eller drept det. Stresset var viktig for at vi skulle kjenne på mindre smerte, tenke raskere og være mer utholdende. Etterpå kunne vi hvile.

Vi angripes sjelden av ville dyr i dag, men stresset oppleves på samme måte. Vi vil flykte fra kravene og alt vi må gjøre, men vi sitter fast, og kroppen fortsetter og produsere stresshormoner. Vi får ikke hvilt oss og kroppen oppfatter det som en fare.

Hva skjer når du stresser?

  • Hjertet slår fortere og blodtrykket øker, om dette vedvarer kan det føre til hjerteklapp og uregelmessig puls.
  • Pusten blir raskere og oksygenopptaket i blodet øker. For å styrke muskler og andre organer .
  • Pusten flyttes fra magen til brystkassen. Der den ligger under fysisk anstrengelse. Dette sliter ut muskulaturen rundt hals, nakke, skuldre og kjeve.

Når du gjør yoga aktiverer du parasympatikus og kontrollerer pusten. Dette gjør du gjennom myke øvelser, slik at hjertet slår roligere og utvider blodkarene, og da får du bedre blodsirkulasjon. Når du kontrollerer pusten og aktivt jobber med å utvide magen vil diafragma bevege seg nedover og dermed får du pusten dypere ned i lungene. Da tar du i bruk hele lungenes kapasitet. Når dette blir gjort så påvirker du også sinnet: en rolig pust = et rolig sinn. Hvor var det stresset begynte? Jo i hjernen.

Så ved å få en jevnlig yogapraksis snur du denne negative spiralen til en positiv spiral i stedet. Gjør yoga, roe hjerte og pulsen, puster dypere, roer sinnet, snu tankene osv.

Start i dag med å snu spiralen ved å bli med i onlineportalen Verktøy for HjerteROta. Det er 1 mnd gratis om du melder deg inn innen 11 september kl 20.

Ta steget i dag, det er aldri forseint å starte og tiden er nå:

Hanne Holan

Hanne Holan

Det er de små tingene du gjør hver eneste dag, som betyr mest for din helse, og  for hvordan du har det.


Legg gjerne igjen en hilsen, innspill eller spørsmål i kommentarfeltet under. Om du ikke ser kommentarfeltet oppdater siden, så skal den vises. Det kan være at den ikke er synlig på mobil. 

Onlineportalen Verktøy For HjerteROta