august 2

Yoga er min medisin

By Hanne Holan

august 2, 2021

egenomsorg, mediyoga, mediyogaterapi, verktøyihverdagen

I 2013 gikk jeg i kjelleren, der var det mye å finne.

 • Jeg hadde gått kjellertrappa i mange år, og nådde tilslutt bunnen. Som jeg kan huske startet mine største problemer da jeg var i begynnelsen av 30 årene, jeg ble sykemeldt, lå bare utmattet på sofaen, med verkende muskler. Jeg hadde alltid vært sprek, sterk og trent mye i min ungdom. Nå var det et slit å gå opp en trapp. Hva er det som skjer, livet skjer. Nå i ettertid tror jeg det er mye emosjonelt som ligger bak som hadde satt seg i kroppen.

Kaos på innsiden

Jeg mener selv at årsaken til at jeg havnet ut av arbeidslivet var en kombinasjon av det psykiske, fysiske og emosjonelle. Jeg lyttet ikke til meg selv eller tok de pausene jeg trengte. Fra ung alder hadde det vært mye action og lite fokus på hvile. Som det er i samfunnet generelt i dag. Mye prestasjon og mindre fokus på følelser og hvordan jeg hadde det. Jeg var alltid den sterke, som sprang raskest i klassen, brøt handbak med guttene, og var innom mange treningsgrener. Jeg likte å bruke kroppen min. Selvtilliten var god. Når det kom til selvfølelsen og egenverd stod det ikke like bra til. Jeg tok også lett på meg andres følelser og sinnsstemning, og ble sliten av det.

Som voksen synes jeg det var utfordrende å være meg selv uten å føle at det var feil. Jeg synes det var vanskelig å si nei til andre generelt. Jeg hadde mye ansvar og var alenemor til et barn. Etterhvert kom de fysiske symptomene, fibromyalgi, prolapser i ryggen, utmattelse, jeg ble rett og slett utbrent.

Jeg visste ikke hvordan jeg skulle håndtere relasjoner og livet på en god måte, uten å gå i forsvar eller være i offer rollen. De som ikke kjente meg godt opplevde meg kanskje ikke slik, men mer som den sterke og rolige. På innsiden var det kaos.

Jeg prøvde «alt»

Selv før jeg begynte å få symptomer i kroppen var jeg opptatt av det alternative og naturlige. Medisiner har jeg aldri likt å ta, hvis jeg ikke absolutt må. Allerede i 2006 ba jeg legen om å henvise meg til psykomotorisk fysioterapi, jeg ble da henvist under tvil, og det var lang ventetid. I samme periode gikk jeg i gruppeterapi. I 2008 avsluttet jeg alle terapier for en stund.

Jeg har vært innom:

 • Rosenterapi
 • Psykomotorisk fysioterapi
 • Psykolog
 • Gruppeterapi
 • Naprapat
 • Kiropraktor
 • healer
 • Kurbad 2 ganger
 • Opphold Viken senter
 • fysioterapeut

Det hanglet og gikk i mange år, inn og ut av sykemelding, til tross for behandlinger og terapi ble jeg verre i kroppen, prolaps i ryggen var de alvorligste. Jeg gjorde litt pilates og yoga en periode allerede da, og utforsket meditasjon, men kom ikke helt inn i det da. Jeg gikk turer og gjorde øvelser, og ble bedre, men jeg ble liksom aldri helt fornøyd med livet. Jeg følte meg ofte nedstemt og utenfor.

Jeg følte meg ikke lykkelig

Jeg var på god vei inn i en ny stilling i Hammerfest som bioingeniør, etter mange år «sørpå», da jeg falt helt ut av jobb. Kroppen ga meg et sterkt signal om at jeg gikk i feil retning.

Mørket i kaldkjelleren

Da jeg kom ned i kjelleren var det mørkt og kaldt, det hadde vært en lang trapp ned dit, fordi jeg stadig hadde gått noen trappetrinn opp igjen innimellom, men så gikk jeg nedover igjen. Så var jeg der da, i bunnen, angsten lå utpå kroppen, og jeg ble utmattet for ingenting.

Da var det faktisk bare en vei å gå, og det var oppover.

Da var det å begynne å bruke alle verktøyene jeg hadde fått råd om, og fra mine foreldre mest, de var en av mine beste støttespillere.

Jeg ba om hjelp selv, fra familie, venner og lege , psykolog osv. Samtidig som jeg startet med å gjøre avspenning flere ganger om dagen, siden stressnivået var så høyt. Jeg begynte å lese bøker om mindfullness.

Jeg lærte meg sakte, men sikkert å leve med angsten. I stedet for å frykte den, møtte jeg den, og aksepterte at den var en del av meg. Jeg fortsatte med øvelser hver eneste dag, og satte selv sammen yogaøvelser og avspenning. Jeg tilbringte mye tid i naturen.

En dag følte jeg meg klar til å melde meg på et yoga kurs. Jeg deltok i 2 sesonger på klassisk yoga, og da det kom et helgekurs i mediyoga meldte jeg meg på det også, og fant fort ut at dette var yogaen for meg.

I dag gjør jeg yoga hver morgen, og det har jeg gjort siden juli 2016. Det vil si at jeg mestrer den nye vanen, da det i det yogiske perspektivet er slik:

 • 40 dager endrer en vane
 • 90 dager bekrefter den nye vanen
 • 120 dager – den nye vanen er deg, du er den nye vanen
 • 1000 dager – du mestrer den nye vanen

De myke og rolige øvelsene sammen med avspenning og meditasjon ga meg en helhetlig tilnærming mot bedre helse. Plutselig en dag hadde jeg meldt meg på instruktør utdanningen. Jeg var da sykemeldt og midt i utprøvinger hos NAV.

Jeg merket at om jeg skulle bli frisk og klare å være i jobb, måtte jeg styre min egen hverdag. Derfor bestemte jeg meg for å holde kurs selv. Selv om jeg ble ufør, tenker jeg at jeg er det motsatte. Jeg er frisk, og gjør det som gir meg glede og mestring i hverdagen.

Yoga har lært meg å:
 • ta bedre vare på meg selv, og tar de pausene jeg trenger.
 • puste og gi slipp på bekymringer over det jeg ikke kan kontrollere.
 • være takknemlig for det jeg har, og ikke fokusere på det jeg mangler.

Når dette skjer, så åpner vi oss for livet og det som er bra for oss.

Jeg ønsker å bidra til at andre kan få samme opplevelse. Derfor bestemte jeg meg for å tilby mediyoga og oljeveiledning. Sammen med 2 andre yogalærere leier jeg lokale og har kurs i Hammerfest.

Målet mitt er å gå fra NAV til å klare meg selv gjennom å tilby mediyoga og veiledning av eteriske oljer, og jobbe med det som gir meg energi. Jeg vet ikke hva som skjer i fremtiden, og tar en dag av gangen, da kan det dukke opp flere muligheter. I 2019 fant jeg ut at eteriske oljer er gode støttespillere for meg, og jeg bruker de i hverdagen for å støtte min helhetlige helse.

Livsstil

I dag er det mange som sliter med livsstilsykdommer på grunn av stress, dårlig kosthold, lite mosjon og manglende oppmerksom tilstedeværelse i seg selv. Vi blir utsatt for mye informasjon som er utfordrende å fordøye, og vi kan kjenne på mye bekymringer og frykt. Det er utmattende å ta innover seg alt som er utenfor oss selv.

Mange lever på «autopiloten», og gjør det de alltid har gjort fordi de kjenner på motstand for endring, når endring kanskje kan gjøre en forskjell, slik at livet blir enklere å leve. Derfor anbefaler jeg å ta i bruk enkle verktøy som kan praktiseres daglig.

Jeg vil hjelpe mennesker til å få inn verktøy i hverdagen, slik at de kan begynne å lytte mer til kroppen og sin egen sannhet. Vi mennesker er unike, og min sannhet er ikke alltid det samme som din sannhet. Derfor kan ikke jeg fortelle andre hva som er best for dem, men jeg kan anbefale verktøy som hjelper de til å finne svarene selv.

Plantemedisin er vår eldste medisin, og i dag har vi fordelen med at et finnes forskning både på den og yoga. I den moderne verden er plantemedisin byttet ut med masseproduserte medisiner som er syntetiske, og som gir oss masse bivirkninger. Jeg er takknemlig for moderne medisin, men jeg mener den har tatt litt vel av.

Det er mye vi kan gjøre selv for å få en bedre helse, på en naturlig måte.

Av og til virker det som om det er så lettvint å ta en pille for alt som er ille. Vi skulle fått bedre råd for hvordan vi kan leve livet helt fra skolealder, når det gjelder den helhetlige helsen, da mener jeg både kosthold, fysisk, mental og emosjonell helse.

Jeg fikk tilbud om medisiner da jeg var syk, men jeg takket nei, da ville jeg heller kjenne på de vanskelige følelsene, og bruke verktøy for å få mindre smerte i kroppen. MediYoga er en myk og rolig yogaform som gjør at vi blir mer tilstede i kroppen, mer tålmodig og den gjør det lettere for oss å lytte til kroppen og våre behov. Vi lærer oss å sette grenser for oss selv, fokusere mer på egenomsorg og lytte innover i stedet for til den ytre støyen, som det finnes så mye av i dag. Fordi vi har alle svarene i oss selv når alt kommer til alt. Når vi klarer å stå i egen kraft, så vet vi hva vi skal gjøre og vi vet også når vi skal be om hjelp.

Yoga til andre

Jeg hadde flere sesonger med mediyogakurs i 2016-2018, så hadde jeg et lengre opphold der jeg måtte finne ut av ting i mitt eget liv og brukte all energien min på det. Nå har jeg allerede hatt en sesong med yoga våren 2021, og høsten 2021 er klar! Jeg planlegger å starte med online kurs i tillegg etterhvert.

Fordypning

Min interesse for yoga er så stor at jeg nå fordyper meg, og er inne i 3 og siste semester i mediyogaterapeut og lærer utdanningen. Det betyr at jeg også tilbyr 1-1 veiledning med mediyogaterapi.

Yoga betyr å forene kropp og sinn

Ved jevnlig praktisering av helhetlig og terapeutisk yoga, som mediyoga er, blir vi flinkere til å lytte til kroppen. Da vil vi begynne og gjøre det vi har behov for, i stedet for å presse oss til det som ikke er bra for oss. Vi håndterer stress bedre og blir mer tålmodig, med oss selv ikke minst.

Når jeg har hatt yogakurs har jeg fått mange tilbakemeldinger om at det hjelper dem til å puste bedre og at de har blitt mindre stresset. De sier at det er et sted de kan komme til og gi slipp på dagen som har vært, og bare være her og nå. Alle andre gjøremål kan vente.

Det er her og nå livet her, og fokusere for mye på fortid og fremtid skaper bekymringer, angst og depresjon. Når vi lever i øyeblikket er alt som det skal være. Vi har lenge vært i en tid som gjør at vi lever i frykt og usikkerhet, og vi trenger verktøy som yoga som aldri før. Yoga styrker vårt immunforsvar.

Jeg mener det er på høy tid at vi mennesker starter å dykke mer innover i oss selv, materialismen er fortsatt den som dominerer. Vi er så opptatt av å prestere, og livredde for å bare være…

En yogamester sa:

Om en hel generasjon av den menneskelige rasen pustet på riktig måte, skulle det fornye hele rasen og bl.a. gjøre sykdommer sjeldne.

www.mediyoga.no

Dette var et lite utdrag av min historie og hvordan yoga ble min medisin, og om hvordan jeg velger å bruke mine svakheter til noe konstruktivt. Jeg vil ikke begrenses av mine utfordringer, men heller hjelpe andre til å få en bedre livsstil med mindre stress, mer indre ro og velvære i livene sine.

Vi har bare et liv i denne kroppen og det skal leves, vi er her for å oppleve alle livets sider. Både de vanskelige og gode. Vi er lært opp til å ikke kjenne på det som er vanskelig, når det egentlig er det som er meningen med livet, og kjenne på alt, akseptere, gi slipp, og gå videre. Utvikle oss til å være vårt høyeste potensiale og lykkelige!

Takk for at du leste min blogg.

En hilsen fra hjertet💜

Hanne

Hanne Holan

Hanne Holan

Det er de små tingene du gjør hver eneste dag, som betyr mest for din helse, og  for hvordan du har det.


Legg gjerne igjen en hilsen, innspill eller spørsmål i kommentarfeltet under. Om du ikke ser kommentarfeltet oppdater siden, så skal den vises. Det kan være at den ikke er synlig på mobil. 

Onlineportalen Verktøy For HjerteROta

>