mars 19

5 smarte steg til en daglig hjemme praksis med yoga ??‍♀️?‍♂️

By Hanne Holan

mars 19, 2021

Bedre helse, Daglig yoga praksis, livsstil, Nye vaner

Yoga og meditasjon er et super nyttig verktøy i hverdagen for oss mennesker i dag! Kanskje du ønsker å få det inn som en daglig praksis, som jeg gjorde for snart 6 år siden. Jeg fikk det til ved å følge online klasser og en utfordring, siden har det vært en daglig praksis. Lurer du på hvordan du kan få det til å passe i din hverdag? Da kan du lese videre og se min 5 stegs veileder.

Din egen hjemmepraksis

Har du funnet ut at du trenger en daglig praksis med yoga, for å få en bedre livsstil, men får det ikke helt til? Du starter ivrig og med masse pågangsmot, men etter noen dager begynner unnskyldningene å komme? Hvorfor er det egentlig slik? 

Jo det kan jeg fortelle deg. Det er fordi kroppen din er vant til å være i sin vante tilstand, og den vil hele tiden prøve å ta deg tilbake dit, og det skjer så lenge du ikke har integrert nye vaner og mønstre. Det blir en evig kamp mellom kropp og hjerne, hjertet blir bare overhørt, og hjernen vinner til slutt. Men ikke fortvil, det finnes hjelp, og alle kan klare det. Når du har endret til nye vaner er det dit kroppen vil ha deg igjen.

Stå stødig som et tre i deg selv ? Ikke gi opp selv om du kjenner på motstand.

Det første som må være klart er at du virkelig ønsker endring i livet ditt. Problemet er at du ikke forstår hvorfor du skal gjøre yoga, og hvorfor og hvordan det kan hjelpe deg. Selv om du har forstått det på andre. 

Det er det som er saken, vi kan ikke vite det på forhånd, men vi kan ha hørt andres erfaringer, og at det har hjulpet for dem. Likevel betyr det ikke at vi umiddelbart tror det kan hjelpe oss. Det skjer jo ingenting etter 3 dager, det kan til og med føles verre ut. Det vil ofte oppstå motstand i deg når du begynner å endre på vante mønstre.

Yes, det er det som er tegnet for at du er på riktig vei. Når vi gjør endringer i oss selv, så blir det ofte verre før det blir bedre, og vi må stå i det, kjenne på det som kommer opp, og det er da vi slutter! Det vi ikke forstår er at det er da det begynner!

Ikke gi opp din yogapraksis før du har begynt! Indre ro er veien til bedre helse.

Når det gjelder yoga er det veldig individuelt hva det gjør for oss, og vi kan ikke sammenligne oss med andre. Vi er forskjellige individer i ulike kropper, og vi må gjøre yoga ut fra der vi er i vår egen kropp og sinn. Du kan se på det som en reise i ditt indre. Du begynner å ha mer fokus på det som er i deg selv i stedet for alt utenfor deg selv.

Avspenning etter yoga er smart for å integrere øvelsene du har gjort i kroppen. Vi trenger alltid balanse mellom aktivitet og hvile.

Jeg har selv vært gjennom denne prosessen mange ganger, og vet at når motstanden kommer er det bare å fortsette. Det betyr ikke at du skal presse deg selv for hardt. Det betyr at du skal fortsette å sette deg på matta ( eller en stol) hver eneste dag samme hva, samtidig som du lytter til kroppen og utfører yoga på den måten som passer best for deg der du er akkurat i dag. Du utfordrer deg selv på en kjærlig måte. Du gjør yoga øvelsene så godt du kan der du er i din kropp og det er godt nok.

Jeg vil gjerne hjelpe deg å få det til, slik at du ikke gir opp før du har begynt. Derfor har jeg laget 5 smarte steg for deg for å komme i gang:

Hvordan få en daglig praksis med yoga?

1. Ta valget

Det første og viktigste steget er mentalt å ta valget. Sett deg ned i ro og mak for deg selv der du kan være uforstyrret noen minutter. Lukk øynene og ta noen dype pust. Si til deg selv (gjerne høyt): "Jeg har en daglig yoga praksis, fordi det er bra for min helse, gir meg mer indre ro, og gjør at jeg håndterer stress bedre (eller dine egne ord hvis du har et annet hvorfor). Det er viktig at du sier dette i nåtid, som om det allerede er en sannhet. Så henter du frem følelsen du kommer til å ha når du har klart å få en daglig yoga praksis inn i livet ditt. Fra nå av skal du begynne å se for deg at du gjør yoga hver dag mens du henter frem den godfølelsen. Det er viktig at du gjør det hver gang du merker at du begynner å få negative tanker, og lager unnskyldninger for å ikke gjøre yoga.

2. Finn tiden og stedet

Det anbefales å gjøre yoga mellom 4 og 7 om morgenen, da er det roligst i omgivelsene og kroppen vår er fortsatt i en tilstand som gjør at vi lettere får kontakt innover. Det er likevel ikke nødvendig at du skal gjøre det så tidlig hvis det ikke passer, det har god effekt til andre tidspunkter også! Du må ikke gjøre yoga på et fast sted til et fast tidspunkt for at det skal ha effekt, men det kan hjelpe deg til å lettere få det integrert som en rutine. Velg et tidspunkt det passer best for deg og et sted du kan være uforstyrret så lenge du gjør yoga. Husk at dette er din tid for deg. Lag deg et koselig sted der du trives. Ha matte, pute og pledd tilgjengelig. 

3. Bestem hvilken yogaform

Det kan være greit å bestemme seg for én type yoga til å begynne med. Hvis du ikke allerede vet hvilken yogaform du ønsker å gjøre, så kan du søke det opp på nett, eller finne videoer på youtube. Vil du ha myk og medisinsk yoga eller power yoga? Det kan være lurt å være med i en medlemssportal for å få veiledning, eller en app. Finn en instruktør/lærer som tiltaler deg. Det finnes mange yogaformer, jeg kan nevne noen som mediyoga, kundaliniyoga, hatha yoga, yin yoga og det finnes mange flere. 

4. Begynn i det små og gi slipp på forventninger

Når du starter kan det være smart å gjøre bare noen få øvelser, meditasjon eller et kort yogaprogram. Da er det lettere å komme i gang når du vet at du ikke må gjøre yoga i 1,5 time. Vær snill med deg selv og ikke ha forventninger om at noe stort skal skje umiddelbart. Endringer skjer på innsiden selv om du ikke merker det med en gang. Vit at når du gjør yoga hver dag er det kjærlighet til deg selv, og du styrker deg selv både fysisk og mentalt, og immunforsvaret ditt. Utfør øvelsene ut fra der du er i din kropp i dag, uten å sammenligne deg med andre eller hvordan du klarte det i går. Det er her og nå som gjelder. Gjør yoga hver dag som om det er første gangen du gjør det.

5. Sett grenser for deg selv

Gi beskjed til din familie eller de du har rundt deg at nå blir du opptatt i denne tiden du har bestemt at du skal gjøre yoga. Ikke la andres agenda komme før din selvutvikling. Har du mye på programmet, familie og barn, så må du rydde plass til denne tiden for deg selv. Det er viktig at du respekterer deg selv, og vit at det er din rett å ha egenomsorg. Da er det lettere å ta vare på andre, og de vil respekterer deg også, når du setter dine grenser. Sett mobilen i flymodus eller i det minste på lydløs (inkludert vibrering!) når du gjør yoga.

Jeg håper disse stegene kan inspirere og motivere deg til å komme i gang med din yoga praksis. 

Jeg har en FB gruppe med gratis yoga hvis du ønsker tips til yoga øvelser og program. Jeg tilbyr også MediYoga Terapi online hvis du vil ha yoga øvelser og evt yogaprogram tilpasset deg. Trykk på lenkene for å lese mer.

Lykke til med din yoga praksis. 

Hilsen Hanne✨❤️

Hanne Holan

Hanne Holan

Det er de små tingene du gjør hver eneste dag, som betyr mest for din helse, og  for hvordan du har det.


Legg gjerne igjen en hilsen, innspill eller spørsmål i kommentarfeltet under. Om du ikke ser kommentarfeltet oppdater siden, så skal den vises. Det kan være at den ikke er synlig på mobil. 

Onlineportalen Verktøy For HjerteROta