september 30

Høsten, en fin tid for endring

By Hanne Holan

september 30, 2020

egenomsorg, grenser, indre ro, livsstil, pusten, selvutvikling

Hva er livsstil? Det er hvordan vi lever livet vårt. Våre daglige vaner, hva vi spiser og hvordan vi spiser. Hvem vi tilbringer tid med, jobben vår og fritiden. Trening og sosialt. Alt hva vi gjør i løpet av dagen, natten, og hele døgnet.

Høsten er tid for å roe ned og lytte innover.
Vi må selv kjenne hvilken livsstil som er best for oss, det er ingen mal. Det finnes mange gode råd på det.

Jeg kan ikke si at min livsstil er best og passer for deg, og det er hele tiden ting jeg ønsker å endre i min livsstil. Mitt mål er å ha en livsstil som er sunn, med balanse mellom aktivitet og hvile. Jeg ønsker å kunne «skeie» ut med god samvittighet, og ikke være helt fanatisk. Jeg har lært meg da at det finnes mange gode ting å kose seg med selv om de er sunne.

Jeg har en daglig praksis med yoga, og det er en livsstil som jeg innførte siden sommeren 2016. Det begynte med én gang av og til, til én gang i uka. Deretter ble det flere ganger i uka. Jeg hadde hele tiden intensjonen om at dette skal jeg ha daglig. Plutselig kom det en utfordring om å gjøre yoga i 40 dager, og det var min billett. Siden har jeg gjort det!

I min livsstil styrer jeg min egen hverdag. Gjennom å lytte til meg selv gjennom år, har jeg kommet til at det er det beste for meg.

Derfor holder jeg meg åpen for endringer, og har ikke bestemt meg på forhånd at slik er det, og ferdig med det. Når jeg lever med en slik åpenhet så kommer det ofte nye ting «dalende» ned til meg, jeg får nye ideér og stadig nye innsikter.

Jeg justerer min livsstil litt etter litt, en ting om gangen, en dag av gangen.

Hvis vi skal endre alt på en gang, blir det fort overveldende og det kan føre oss til en «alt eller ingenting» holdning.

Høsten er en fin tid for å jorde oss og gjøre roligere aktiviteter, ikke fylle dagene med for mye og begrave oss i gjøremål.

Høsten er en fin tid å gjøre livsstilsendringer. Vi kan sammenligne det med bladene på trærne som skifter farge og til slutt faller av. De har gjort sin jobb, men nå må det bli plass til en ny årstid og nye blader skal etterhvert vokse ut. Først skal treet stå litt i dvale gjennom vinteren, naken og sårbar, før det igjen kan slå knopp og blomstre i sin fulle prakt.

Vi mennesker skulle levd mer i pakt med naturen, komme nærmere den og kjenne hvor mye til felles vi egentlig har. Høsten er en fin tid for oss til å gi slipp på de gamle mønstrene i oss, symbolsk la de falle til jorden og og gå i dvale mot jul. Roe ned og gå litt mer innover i oss selv, kjenne på vår egen livskraft og hva våre behov er.

For å få plass til å tilegne oss nye og bedre mønstre i hverdagen, må vi gi slipp på de gamle og uønskede først. Vi må selv vite hva vi ikke ønsker, og gjennom bedre kontakt med oss selv, er det lettere å bli klar over det. Vi kan forbedre denne kontakten, med noe så enkelt som å begynne å fokusere mer på pusten vår.

Det sies at vil blir som de 5 menneskene vi bruker mest tid sammen med, derfor er det viktig å være selektiv med hvem vi vil ha nært innpå oss. For noen gjelder det de nærmeste også, som familie. Det er viktig å sette grenser for oss selv, for at vi kan leve vårt liv slik vi ønsker det. Ikke slik andre ønsker det.

Vi må våge å være sårbar, kjenne på alt vi er. Om ikke annet bare for oss selv, men også kunne uttrykke til andre hvordan vi har det og ønsker å ha det.

Jeg håper denne bloggposten inspirerte deg til å ikke overlasse deg i arbeid og aktiviteter utover høsten. At du kan gi tid til deg selv til å gjøre ingenting, bare puste og meditere innimellom. Jeg vil gjerne dele en pusteøvelse med deg, som er fin å ha når du trenger å stoppe opp og bare være her og nå.

Jeg ønker deg en nydelig høst.

Fra hjertet

Hanne

Hanne Holan

Hanne Holan

Det er de små tingene du gjør hver eneste dag, som betyr mest for din helse, og  for hvordan du har det.


Legg gjerne igjen en hilsen, innspill eller spørsmål i kommentarfeltet under. Om du ikke ser kommentarfeltet oppdater siden, så skal den vises. Det kan være at den ikke er synlig på mobil. 

Onlineportalen Verktøy For HjerteROta